Ψείρες της κεφαλής

Μυζούν αίμα σε όλα τα στάδιά τους. Μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα.

    Home / Ψείρες της κεφαλής

Ψείρες της κεφαλής

Ψείρες της κεφαλής ( humanus capitis)

Είναι μικροσκοπικά άπτερα έντομα με έξι πόδια, με τα οποία προσκολλώνται στα μαλλιά. Ζουν μόνο στα ανθρώπινα μαλλιά. στις πιο θερμές περιοχές (πίσω από τα αυτιά ή στον αυχένα).

Τα τέλεια (ψείρες) είναι διαφανείς. Αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους στα μαλλιά. Αφού τραφούν, αποκτούν ένα καστανοκοκκινωπό χρώμα. Έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά (όσο το μήκος ενός σπόρου σησαμιού).

Τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Ζουν 2 έως 3 μήνες. Κατά το διάστημα αυτό οι θηλυκές γεννούν 200 με 300 αυγά. Δεν μπορούν να επιβιώσουν παραπάνω από 2 με 3 ημέρες χωρίς τριχωτό κεφαλής.

Οι κόνιδες δεν είναι ψείρες, αλλά τα άδεια κελύφη των νυμφών που εκκολάφθηκαν ή τα αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί. Εναποθέτουν έως και 10 ωά την ημέρα, που μοιάζουν με πιτυρίδα και προσκολλώνται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, στη ρίζα της τρίχας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν. Εκκολάπτονται μετά από 8 με 10 ημέρες. Οι νέες ψείρες ονομάζονται νύμφες. Μετά από 10 με 12 ημέρες, οι νύμφες γίνονται ώριμες ψείρες, έτοιμες να γεννήσουν.

Πιο συχνά παρατηρούνται στα παιδιά του δημοτικού. Είναι δε περίεργο αλλά εξηγήσιμο, το γεγονός ότι παιδιά που λούζονται συχνότατα, προσβάλλονται ευκολότερα από τα άλλα. Με το συχνό λούσιμο, ανοίγουν οι πόροι του δέρματος της κεφαλής, με αποτέλεσμα να ελευθερώνονται οι φερομόνες που ελκύουν τις ψείρες. Επειδή δε κάθε άτομο, διαθέτει τις δικές του φερομόνες σε ποιότητα και ποσότητα, είναι σοφότατο το λεγόμενο επί του προκειμένου: « Τόχει η κούτρα του να κατεβάζει ψείρες »!

Έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα με κύριο σύμπτωμα τη φαγούρα στο κεφάλι. Με γυμνό μάτι μπορούμε να δούμε τις κόνιδες κολλημένες στις τρίχες.

Η φθειρίαση μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Το ξύσιμο στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και τραυματισμό του δέρματος. Οι ψείρες δεν φεύγουν μόνες τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις βρίσκονται στο τριχωτό του εφηβαίου και στις τρίχες της μασχάλης.

Συμβουλές

Αν  εντοπισθούν ψείρες στο σχολείο του παιδιού σας, μην ανησυχείτε- είναι κάτι ενοχλητικό, αλλά αν ακολουθήσετε τις απλές αυτές  συμβουλές , θα τεθούν σύντομα υπό έλεγχο.

Ενημέρωση – εάν το παιδί σας κολλήσει ψείρες της κεφαλής, ενημερώστε το σχολείο και τους στενό φιλικό σας περιβάλλον, για να  σας βοηθήσουν να εμποδίσετε την εξάπλωση των ψειρών της κεφαλής. Είναι κάτι που ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει γι΄ αυτό δεν χρειάζεται να αισθάνεστε αμηχανία.

Οι βρώμικοι άνθρωποι κολλούν  ψείρες της κεφαλής ;

Αυτή είναι μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις και  απλά δεν είναι αλήθεια. Οι ψείρες κεφαλής  δεν ασχολούνται με την  υγιεινή. Τους αρέσουν τα καθαρά μαλλιά εξ ίσου με τα   βρόμικα και έτσι δεν υπάρχει λόγος για αμηχανία και’’ κοινωνικό στιγματισμό’’ που ίσως  οι ψείρες κεφαλής προξενούν.

Προστασία: Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το να κολλήσουν ψείρες, πρέπει να τα πείσετε να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα με άλλους όπως κοκαλάκια για τα μαλλιά, καπέλα και βούρτσες, και πιάστε τα μακριά μαλλιά  ώστε να είναι πιο δύσκολο να εξαπλωθούν οι ψείρες της κεφαλής.

Έλεγχος : Ελέγχετε τακτικά τα μαλλιά του παιδιού σας (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) για ψείρες της κεφαλής και κόνιδες

Θεραπεία: Αν το παιδί σας ή κάποιο μέλος της οικογενείας σας έχει ψείρες της κεφαλής, εφαρμόστε αμέσως μια θεραπεία με κάποιο αποτελεσματικό προϊόν από το φαρμακοποιό σας.πχ( Σκόνη μαλαθείο , η περμεθρίνη (κυκλοφορεί σε κρέμα και σε συνδυασμό με μαλαθείο σε σπρέι) και d-Phenothrin (λοσιόν και σαμπουάν)

Τώρα και στην Ελλάδα, για τον Έλεγχο, Διάγνωση & Καταπολέμηση Ψειρών και Κονίδων υπάρχουν και τα  Lice Clinics

Επανέλεγχος :Μην παραλείπετε  να ελέγχετε τα μαλλιά των μελών της  οικογενείας σας για ψείρες κεφαλής και κόνιδες, ιδιαίτερα αν το παιδί σας έχει κολλήσει  –δε κολλούν μόνο τα παιδιά ψείρες. Επίσης, να ελέγχετε τα μαλλιά των παιδιών σας για νέα προσβολή από ψείρες μετά από κάθε επιτυχημένη θεραπεία.

Πρόληψη: Λούσιμο με σαμπουάν από αιθέρια έλαια κιτρονέλλα, γεράνι, δενδρολίβανο, λεβάντα, θυμάρι, καρύδα, neem (είδος μελιάς) κ. ά. Συχνό πλύσιμο ενδυμάτων και κλινοσκεπασμάτων.

Κολλάμε ψείρες από τα ζώα ;

Οι ψείρες της κεφαλής δεν ζουν στο τρίχωμα των ζώων, επομένως αν κάνετε θεραπεία στα κατοικίδια  σας και αν καθαρίσετε το σπίτι  σας δεν θα εμποδίσει τις ψείρες. Δεν είναι το ίδιο με τους ψύλλους

Η απεντόμωση (όχι απολύμανση) και στα σχολεία, δεν είναι αποτελεσματική επειδή τα τέλεια επιβιώνουν. Το ξύδι, διευκολύνει την αποκόλληση της κόνιδας από την τρίχα.

Οι πληροφορίες είναι και από το Άρθρο του Κ. Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Πηγή:  http://cleaningnews.gr/?p=6387

Διασφαλισμένη υγιεινή χώρων διαχείρισης φροντίδας κατ’ οίκον.

Η διασφάλιση ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για εσάς , όταν η χρήση του αναβαθμίζεται σε υψηλότερο επίπεδο με αποτελεσματικότερη ‘’Ασπίδα προστασίας ’’ .

Λόγοι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, με τον απαιτούμενο Επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε Επαγγελματικές Bio-Εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου. Η απομάκρυνση, όχι μονό των αλλεργιογόνων  παραγόντων,  θα μειώσει τα προβλήματα της “επικίνδυνης  εσωτερικής επιμόλυνσης”,  αποφέροντας αρνητικά αποτελέσματα στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή κλπ.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος, την πολυπλοκότητα ή την τοποθεσία των εφαρμογών, το πρόγραμμα Healthy Interior Environment αποτελεί μια πραγματικά στρατηγική επένδυση, αφού μπορεί πλέον να προσαρμόζεται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο για την κατ’ οίκον φροντίδας  περίθαλψης.

Ο Επαγγελματικός εξοπλισμός Bio-Εφαρμογών των προαναφερόμενων μεθόδων καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για αντιμετώπιση προβλημάτων με  Άκαρι της ψώραςΑκάρεα (Dust mites) Σαπροφάγα  Αρπακτικά ακάρεαΨείρεςΨείρες του σώματος,  τα-Ptinidae- έντομα αίνιγμαΜούχλα σε στρώμαΜούχλα σε Χαλιά, αλλά και για την προεργασία πριν των εφαρμογών στους εσωτερικούς χώρους, με Έντομα υφασμάτων – χαλιώνΑκάρεα των περιστεριώνΚοριούς (Bed Bugs)ΨύλλουςΤσιμπούρια (κρότωνες), αλλά και μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή απεντόμωσης ή/και επέμβαση μυοκτονίας, (βλέπε  ΚΕΕΛΠΝΟ: Λεπτοσπείρωση μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μικροβιακή λοίμωξη , κλπ)

Αποτελείται από (Ένα Πλήρες σύστημα φροντίδας, την Ιατρική Συσκευή Τάξης ΙΙ για ‘‘Περιβαλλοντολογική Bio-Εξυγίανση κατά όγκο’’ως Εναλλακτική τεχνολογία την ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση ’’ , ( διεργασία  υψηλής απόδοσης για επαναφορά όζοντος σε οξυγόνο ),  χωρίς τη χρήση χημικών (Green Decontamination) επιδρώντας ανασταλτικά απέναντι στην ανάπτυξη παρασιτικών εντόμων, ή με την χρήση νεφελοποιητή (cold fogger) και εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ απολυμαντικό, (Bio Sanitizers) μετά δε από τις Bio-Εφαρμογές, για την απολύμανση των λείων επιφανειών, όπου κριθεί αναγκαίο, μπορεί να γίνει και με την χρήση ατμού ή/και υπέρθερμου ξηρού ατμού),.

Πληροφορίες με email στο info@greenservices.gr ,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους προτεινόμενους επιστήμονες , στην Αναζήτηση του  P.C.S. Εφαρμοστή στην Περιοχή σας, για να συζητήσετε μαζί του, για το πώς μπορεί να σας δώσει μια ολοκληρωμένη λύση.